Christine Lagarde de deelnemers aan de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag opgeroepen om te strijden tegen de ‘nieuwe middelmaat’. Daarmee doelde de directeur van de internationale geldschieter op de aanhoudend zwakke wereldeconomie.

,,Het is nu onze belangrijkste taak om de wereldeconomie in een hogere versnelling te helpen zodat we het tot nu toe zeer teleurstellend verlopen herstel kunnen overstijgen”, aldus Lagarde. ,,Het herstel is broos en omgeven door risico’s. Dat zullen beleidsmakers volgende week goed voor ogen hebben.”

Volgens Lagarde is het algemene groeitempo en de situatie op de arbeidsmarkt ,,simpelweg niet goed genoeg”. Ze voegde eraan toe te hopen op een gezamenlijk plan van aanpak van de beleidsmakers, maar ook dat per land moet worden bekeken wat nodig is vanwege de uiteenlopende groeiperspectieven.

Gevestigde economieën

Lagarde voorziet het zwakste herstel onder de gevestigde economieën in de eurozone, waarbinnen eveneens verschillen zijn in de mate van groei. De economische ontwikkeling in de eurolanden wordt gehinderd door een hoge werkloosheid en een lage inflatie. De Amerikaanse en Britse economieën groeien naar verwachting het sterkst, terwijl de Japanse economie een bescheiden herstel zal laten zien.

Een ,,gedurfder beleid'' moet de donkere wolken boven de wereldeconomie laten verdwijnen. Een van die wolken is het verschil in beleid van centrale banken. Zo is de Amerikaanse Federal Reserve bezig met het afbouwen van steunprogramma's, terwijl de ECB de kraan steeds verder opendraait. Volgens Lagarde brengt die discrepantie negatieve effecten op rentetarieven en wisselkoersen met zich mee.

Lagarde wees ook op 'wolken' als de crisis in Oekraïne, de oorlogen in Irak en Syrië, de hevige protesten in Hongkong en de ebola-epidemie in Afrika.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl